Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg best mulig brukeropplevelse. Nettleseren din er innstilt for å blokkere informasjonskapsler, så noen funksjoner fungerer kanskje ikke som forventet.

Reglene her på Internett krever at vi opplyser deg om at vi bruker informasjonskapsler for å gi deg best mulig brukeropplevelse. Ved å fortsett å bruke nettstedet vårt samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Du finner mer informasjon i våre personvernvilkår.×

Språket er stilt inn på Norsk. Velg ønsket språk: Eller › Fortsett på Norsk

?

Kontakt oss ved hjelp av dette skjemaet hvis du ønsker en reservedel: Forespørsel om reservedel

Ansatte i kundeservice:
eller send oss en e-post

Amerika: 9.00–17.00, man-fre PST
Europa: 9.00–18.00, man-fre CET

Informasjon om vedlikehold av produktet

Vaskeinstruksjoner for GORE-TEX®

Vaskeveiledning for GORE-TEX® (video)
Vaskeveiledning for GORE-TEX

Lær hvordan du bør vedlikeholde og impregnere dine GORE-TEX-produkter.

Hvorfor du bør rengjøre dine Arc'teryx GORE-TEX®-plagg

Arc'teryx GORE-TEX®-plagg er designet for å gi særdeles god værbeskyttelse og pusteevne. Jevnlig stell og vedlikehold sikrer optimal ytelse fra Arc'teryx GORE-TEX®-plagget ditt.

Opphopning av skitt og annen overflateforurensning som kroppsolje, solkrem og svette kan gjøre tekstilets impregnering (DWR) mindre effektiv, noe som går ut over ytelsen og pusteevnen. Skitt gjør at vannmolekyler trekkes inn i ytterstoffet, slik at stoffet mettes med vann. Dette fører til økt kondens på innsiden av plagget.

Skikkelig vask av din Arc'teryx GORE-TEX® fjerner skitt og annen forurensning fra plagget, slik at det får tilbake sine vannavvisende evner og pusteegenskaper.

Når du bør vaske ditt Arc'teryx GORE-TEX®-plagg

Når du bør vaske, avhenger av hvor ofte du bruker utstyret ditt og hvilke påkjenninger det utsettes for. Ved tung aktivitet anbefaler vi vask etter 10 til 12 dagers bruk, og ved lett aktivitet etter 20 til 30 dagers bruk. Bruk fornuften: Hvis plagget ser skittent ut eller du begynner å føle deg fuktig eller klam, eller hvis vannet ikke lenger preller av plagget ditt og det blir mettet med fuktighet – da er det på tide med vask og tørk. Ta godt vare på utstyret ditt, så tar det godt vare på deg.

Slik vasker du Arc'teryx GORE-TEX®-plagg

Velg en lettskylt såpe eller vaskemiddel uten tensider når du skal vaske ditt Arc'teryx GORE-TEX®-plagg. Vi anbefaler deg å bruke et rengjøringsmiddel som er spesielt beregnet på GORE-TEX®-stoff. Friluftsspesialister kan tilby flere forskjellige merker. Vi anbefaler Grangers® Performance Wash (grangers.co.uk), Fibertec Pro Wash (www.fibertec-waterproofing.de) eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner (www.mcnett.com).

De anbefalte vaskemidlene for Gore-Tex er spesielt skånsomme og forsvinner helt etter skylling. Vaskemiddelrester kan forurense og hemme funksjonen til membranstoffet og impregneringen. Når du bruker vaskemidler spesielt beregnet på friluftsklær, er det bare å følge bruksanvisningen. Hvis du bruker vanlig vaskemiddel, bør du unngå parfyme, fargestoff, optiske blekemidler og tøymyknere for å ivareta plaggets funksjoner. Både enzymer og overflateaktive stoffer går greit så lenge du skyller godt. Hvis du kun har tilgang til vanlig vaskemiddel, bør du skylle plagget en ekstra gang for å fjerne alle rester av vaskekjemikalier.

Forberedelser for vask av GORE-TEX®-plagg

For å forberede plagget til vask, lukk hovedglidelåser og armhuleglidelåser, åpne lommeglidelåser, og løsne spenningen i alle elastiske trekksnorer. Ha vaskemiddel i vaskemaskinen og vask plagget på middels varme (40 °C). Ta ut plagget, rist vannet av det og legg det i tørketrommelen. DWR-impregneringen reaktiveres best når plagget kjøres i tørketrommel på middels varme (40 °C) i 40 til 50 minutter.

Reimpregnering av plagg (med DWR)

DWR er et polymerstoff som påføres ytterstoffet på et Arc'teryx GORE-TEX®-plagg. Når vannet ikke preller av plagget slik det pleide å gjøre, selv etter vask og tørk, er det på tide å reimpregnere med DWR. Vi anbefaler deg å bruke Grangers® XT Waterproofer-spray, Fibertec Blue Guard Spray-On og ReviveX® Spray-On Water Repellent, siden teknologien i disse produktene komplementerer plaggets opprinnelige DWR. Etter vask, lukk alle glidelåsene, heng det våte plagget på en kleshenger og spray DWR jevnt utover plaggets våte ytterstoff. Kjør deretter plagget i tørketrommel på middels varme (40 °C) i 40 til 50 minutter. Vi anbefaler ikke DWR-impregnering i vaskemaskin.Andre instruksjoner vedrørende stell

Vask og vedlikehold av dunplagg

Når dunplagg mister luftighet eller når det samler seg opp skitt eller olje i dem, reduseres dunets effektivitet. Da anbefales det å vaske disse plaggene. Det er viktig å rengjøre dunplaggene dine av og til for at de skal holde seg luftige og vare lenge. Det bør imidlertid gjøres så sjelden som mulig.

Vi anbefaler på det sterkeste at du bruker en vaskemaskin med frontmating til dette. Hvis du har vaskemaskin med toppmating og røremekanisme, anbefales det å putte plagget i en vaskepose av netting for å beskytte den under vask.

Vi anbefaler deg å bruke spesialvaskemiddel for dun, som Granger's Down Cleaner. Bruk lunkent vann (hverken varmt eller kaldt) og finvask for å redusere slitasje, før du skyller grundig. Vi anbefaler to skyllesykluser, så du er sikker på at alt vaskemidlet skylles bort.

Det er lurt å fjerne fuktighet før tørking ved å legge plagget på en plan overflate og trykke forsiktig på det med et rent håndkle. Etterpå bør dunplagget tørkes på svak varme (skånsomt) med to rene tennisballer eller «strømpeballer» så det puffes opp og blir luftig. Det kan ta opptil 3 timer før dunplagg tørker helt, men et plagg vil ikke få tilbake full luftighet og varme før det er helt tørt.

Når det er tørt, bør plagget umiddelbart tas ut av tørketrommelen og oppbevares uten å presses sammen på et tørt sted.

Vask og stell av hansker

Arc'teryx-hansker er konstruert med bruk av flere forskjellige materialer og stoffer, og har unike mønstre som gir den perfekte kombinasjonen av fingerferdighet og varme.

Arc'teryx' Lezanova-lær av topp kvalitet "tørker mykt" – det beholder altså smidigheten når det tørker. Vi anbefaler på det sterkeste at du holder hansker og votter i trygg avstand (minst én meter) fra direkte varmekilder som vedovner eller varmelister.

Når det gjelder vask, anbefaler vi at du vasker hanskene eller vottene dine for hånd i varmt vann med mildt vaskemiddel, og deretter lar dem henge og tørke. Ikke bruk vaskemaskin, tørketrommel eller noen form for innvaskingsbehandling.

Uttakbare innerhansker bør også vaskes for hånd og tørkes separat. IKKE vreng hverken ytterskall eller innerhanske.

Reimpregnering av softshellplagg med DWR

DWR er et polymerstoff som påføres ytterstoffet på softshellplagg fra Arc'teryx. Når vannet ikke preller av softshellplagget slik det pleide, selv etter vask og tørk, er det på tide å reimpregnere med DWR. Vi anbefaler deg å bruke Grangers® XT Waterproofer-spray, Fibertec Blue Guard Spray-On eller ReviveX® Spray-On Water Repellent, siden teknologien i disse produktene komplementerer plaggets opprinnelige DWR. Etter vask, lukk alle glidelåsene, heng det våte plagget på en kleshenger og spray Grangers® XT Waterproofer-spray, Fibertec Blue Guard Spray-On eller ReviveX® Spray-On Water Repellent jevnt utover plaggets våte ytterstoff. Kjør deretter plagget i tørketrommel på middels varme (40 °C) i 40 til 50 minutter. Vi anbefaler ikke bruk av impregnering i vaskemaskin, ettersom denne prosessen ikke garanterer at impregneringsløsningen fordeles jevnt over hele plagget. I stedet anbefaler vi bruk av sprayløsning, siden denne enkelt kan påføres direkte og jevnt over hele plagget.

Vask av plagg med isolasjon

Vi anbefaler på det sterkeste at du vasker den isolerte jakken i en vaskemaskin med FRONTMATING. Velg et skånsomt program med to skyllinger og vasketemperatur på 30 °C.

Tørk plagget på vrangen i trommel på varm/middels temperatur (60 °C) i omkring 30–40 minutter eller til plagget er tørt.

For å fjerne gjenstridige flekker vasker du først flekkområdet med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner og lar vaskemiddelet virke i 10–15 min. Eventuelt kan du bruke en flekkfjerner på det skitne området. Vask og tørk deretter plagget i henhold til instruksjonene ovenfor.

Reimpregnering av plagg med isolasjon

Vi anbefaler reimpregnering ved hjelp av spray- eller innvaskingsprodukter som Grangers® XT Waterproofer spray, Fibertec Blue Guard Spray-On eller ReviveX® Spray-On Water Repellent.

Vask først plagget med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner. Bruk deretter reimpregneringsproduktet, enten ved å spraye direkte på plaggets ytterstoff mens det fremdeles er vått, eller ved å vaske plagget en ekstra gang i maskin som beskrevet over, med en passelig mengde maskinimpregneringsmiddel. Følg vaskeinstruksjonene i impregneringsmiddelets produktinformasjon.

Tørk plagget på vrangen i trommel på varm/middels temperatur (60 °C) i omkring 30–40 minutter eller til plagget er tørt.

Stell av fleeceplagg

Maskinvask i lunkent vann og bruk tørketrommel på lav temperatur. Ikke bruk blekemiddel. Unngå tøymykner. Må ikke strykes eller renses kjemisk. Best resultat får du når du vasker plagget med lignende farger. Optimale resultater får du ved å legge fleeceplagget ditt i vaskemaskinen sammen med GORE-TEX®-jakken din og vaske med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner. Det fjerner all skitt, hindrer luktutvikling og etterlater ingen rester.

Stell av ullplagg

Vi anbefaler på det sterkeste kjemisk rens av ullprodukter, men i de fleste tilfeller kan du vaske ullplaggene dine for hånd i kaldt vann med spesialsåper som Zero/Woolite/Milo, og deretter legge dem flatt til tørk.

Vask og stell av fottøy

Den beste måten å vaske fottøy på er ganske enkelt å bruke vann. Du kan enten gni skitten av med hendene eller skrubbe fottøyet med en myk børste. På denne måten burde du klare å få bort det meste av skitten. Hvis du føler du trenger såpe, bruk en mild eller ren såpe og skyll fottøyet grundig for å fjerne alle rester. Legg fottøyet til tørk (ikke bruk tørketrommel eller annen varmekilde). Hvis du legger fottøyet utendørs, sørg for at det ligger i skyggen. Det bør tørke over natten, men kan trenge lengre tid, avhengig av klimaet.

Vask og stell av fottøyets innersko

Fottøyets innersko bør kun vaskes for hånd, med ren, mild såpe eller et vanlig vaskemiddel. Ikke bruk blekemiddel eller tøymykner. Fottøyets innersko bør hengetørkes, og må IKKE tørkes i trommel.

Vask av sekken din

Den beste måten å vaske sekken på er ganske enkelt å bruke vann. Du kan enten gni skitten av med hendene eller skrubbe sekken med en myk børste. På denne måten burde du klare å få bort det meste av skitten. Hvis du føler du trenger såpe, bruk en mild eller ren såpe og skyll sekken grundig for å fjerne alle rester. Heng sekken til tørk (ikke bruk tørketrommel eller annen varmekilde). Hvis du henger sekken ute, må den henge i skyggen. Den bør tørke over natten, men kan trenge lengre tid, avhengig av klimaet.

Stell og vedlikehold av hoftebelter

Alle Arc'teryx Naos AC²-sekker har vår roterende Load Transfer Disc, som er smurt på forhånd i fabrikken vår. Under normal (mild til moderat) bruk vil ikke denne skiven kreve vedlikehold, men den kan trenge enkel rengjøring eller smøring etter lengre tids bruk eller hvis den utsettes for overflateforurensning som sand, søle eller kvister.

Hvis du merker støy eller opplever forringelse av hoftebeltets jevne rotasjonsbevegelse, kan du enkelt fjerne hoftebeltet og rengjøre skivene.

Fjerning av hoftebeltet og rengjøring av skivene:

  • Fjern hoftebeltet ved å løsne sidestroppene for stabilisering av last, og trekk dem ut av plastspennene på sekkens hoveddel. Noter deg hvilken vei hoftebeltet ligger slik at du monterer det riktig etterpå.
  • Legg sekken med forsiden ned på en plan overflate og drei hoftebeltet ¼ omgang mot urviseren til skivene skilles med et lite knepp og enkelt kan tas fra hverandre.
  • Tørk deretter av begge skivene med en tørr, ren klut, til du har fått bort alle fremmedlegemer. Hvis det er tilstrekkelig smøremiddel igjen, monterer du hoftebeltet på sekkens hoveddel igjen (du finner monteringsinstruksjoner under).
  • Hvis det fremdeles er skitt eller fremmedlegemer igjen, kan du bruke en klut med mildt oppvaskmiddel og varmt vann til å tørke av skivene, eller bruke en tannbørste til å fjerne alle fremmedlegemer. Ha på et tynt lag av nytt AC²-smøremiddel på den ytre ringen på begge skivene og på gripetappene. Vær forsiktig med å bruke for mye smøremiddel. Du kan få en gratis vareprøve av AC²-smøring ved å kontakte oss via vårt Kontaktskjema

Montering av hoftebeltet på sekkens hoveddel:

  • Legg sekkens hoveddel med forsiden ned på en plan overflate, og legg hoftebeltet slik som det skal være plassert til slutt, med endene i bue mot sekkens topp.
  • Drei hoftebeltet 30 grader til venstre og juster skivenes tenner. Når de er riktig justert, trykk med bruk av kraft på hoftebeltets forside, for å trykke skivene godt sammen. Drei så med urviseren til de kobles sammen.
  • Tre hoftebeltets stropper for stabilisering av lasten gjennom sekkens plastspenner

Merknad vedrørende AC²-smøremiddel:

De fleste Arc'teryx-forhandlere tilbyr et spesielt AC²-smøremiddel. Hvis AC²-smøring ikke er tilgjengelig i ditt nærområde eller hvis du vil ha en gratis vareprøve av AC²-smøring, kan du kontakte oss ved hjelp av vårt Kontaktskjema

Eventuelt kan du bruke silikonbasert smøremiddel for rørleggere som en reserveløsning. Dette finner du i de fleste jernvare- eller dykkerbutikker.

Ikke bruk oljebaserte smøremidler som WD40, da disse vil føre til at skivene blokkeres og uretankomponentene brytes ned.

Tips om flekkfjerning

Tyggegummi og sevje kan fjernes ved å først fryse den ned med litt is, og deretter skrape av så mye du kan med en sløv smørkniv. Legg plagget i bløt i en løsning av vann og hvit eddik, og vask det deretter enten i varmt vann med mildt pulvervaskemiddel eller med et rengjøringsmiddel spesielt beregnet på vask av syntetiske plagg, som Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner. På svært gjenstridige flekker kan du børste med en myk børste, for eksempel en gammel tannbørste, og 1 del Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner blandet med 3 deler vann.

For å fjerne fett fra et GORE-TEX®-plagg bør du fukte flekken og deretter gni flekkområdet med 1 del Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner blandet med 3 deler vann (oppvaskmiddel kan også brukes med rimelig godt resultat). Deretter kan du vaske jakken i varmt vann, igjen med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner (se over: «Hvordan vasker jeg GORE-TEX®-jakken min?»). Hvis flekken ikke går bort, kan du bruke Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner, eller svampvaske den med et trygt flytende vaskemiddel som kan kjøpes i dagligvarebutikker. Hvis du bruker flytende vaskemiddel, må plagget impregneres på nytt med DWR.Ordforklaringer

Tensid

Et vaskeaktivt stoff som øker vannets evne til å trenge gjennom stoff og bryte ned fett og skitt. Tensider inneholder overflateaktive stoffer eller vætemidler som bidrar til å redusere vannets overflatespenning slik at det kan omslutte partikler av fett og skitt, og dermed enklere fjerne dem. Det er svært vanskelig å skylle tensider helt ut av et plagg. Vætemidlene i eventuelle tensidrester på stoffet kan svekke impregneringens funksjon ved at vannets overflatespenning reduseres slik at det lettere trenger inn i stoffet. Hvis du bruker vaskemiddel med tensider, anbefaler vi derfor en ekstra skylling for å fjerne alle tensidrester.

Overflateaktivt stoff

Et overflateaktivt stoff er et kjemisk stoff som stabiliserer blandinger av olje og vann ved å redusere overflatespenningen der olje- og vannmolekyler møtes. Overflateaktive stoffer er skapt for å ha nøyaktig motsatt effekt av impregnering. Ved å redusere vannets overflatespenning gjør de det enklere for vannet å trekke inn i stoffet.

Hydrofil

Noe som har en sterk tendens til å absorbere vann eller er lett løselig i vann. Vanntiltrekkende.

Hydrofob

Noe som har en motstand mot vann, vannavvisende evner. Vannavvisende.

DWR-impregnering

Tørt stoff er absolutt nødvendig for at plagget skal yte optimalt. DWR er et polymer som påføres stoffets overflate for å øke overflatespenningen og dermed gjøre den mer hydrofob, eller vannavvisende. DWR trenger inn i fibrene og hindrer at et tekstils ytterlag blir mettet med vann. Hvis tekstilet blir mettet på grunn av manglende impregnering, oppfattes dette som en reduksjon av plaggets pusteevne. DWR er ikke permanent. Både slitasje og vask vil redusere virkningen av DWR-behandlingen på stoffets overflate. Dette skjer oftest på skuldrene og øvre del av ryggen, på grunn av friksjon ved bruk av ryggsekk. Det er tilstrekkelig DWR i stoffet når vannet danner dråper og renner av stoffet.

Metning

Metning forekommer når impregneringen slutter å virke eller slites av. Dette skjer oftest på grunn av opphopning av skitt og annen forurensning, eller fordi impregneringen forsvinner gjennom normal bruk. Når effektiviteten til stoffets impregnering reduseres, blir stoffet også fortere mettet med vann. Fullstendig mettede ytterstoff fører til varmetap på grunn av den nedkjølende effekten av fordamping. Dette økte varmetapet kan også føre til økt kondens på innsiden av stoffet, slik at du føler deg fuktig på innsiden.